вівторок, 24 травня 2016 р.

Індексація зарплати і індексація середньої зарплати

Індексація зарплати і індексація середньої зарплати — це різні речі, які між собою не пов'язані. Більше того, говорити "індексація середньої зарплати" некоректно. 

Під індексацією середньої зарплати розуміється коригування заробітної плати відповідно до п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100. 

Ним встановлено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення. На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей. Виходячи з відкоригованої таким чином заробітної плати у розрахунковому періоді, за встановленим у пунктах 6, 7 і 8 розділу IV порядком визначається середньоденний (годинний) заробіток. У випадках, коли підвищення тарифних ставок і окладів відбулось у періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, за цим заробітком здійснюються нарахування тільки в частині, що стосується днів збереження середньої заробітної плати з дня підвищення тарифних ставок (окладів).

Тобто коригування (середньої) зарплати — це механізм приведення заробітної плати за розрахунковий період, яка враховується при обчисленні середньої зарплати, у разі її підвищення в розрахунковому періоді до її останнього, підвищеного рівня. 
Наприклад, якщо в усі місяці у розрахунковому періоді при обчисленні відпускних, крім останнього, зарплата була 2000 грн, а в останньому її підвищили до 3000 грн (11 х 2000 + 1 х 3000), то внаслідок коригування за всі 12 місяців зарплата для розрахунку відпускних буде 3000 грн ((11 х 2000) х 1,5 + 1 х 3000).

Середня зарплата відповідно до Порядку № 1078 не індексується взагалі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар