вівторок, 17 травня 2016 р.

Індексація зарплати працівника, прийнятого на нову посаду

Як індексувати зарплату працівника, прийнятого на нову посаду?


Пунктом 10-2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, серед іншого встановлено, що для новоприйнятих працівників обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Тому якщо працівника прийнято на вакантну посаду, яка тільки-но запроваджена у штатному розписі і досі ніким не займалася, тобто за нею ще не було підвищення тарифної ставки (окладу), вони тільки встановлені, то базовим буде місяць підвищення тарифної ставки (окладу) за аналогічною посадою.

Це пояснюється тим, що
за основу визначення базового місяця покладено принцип, що базовим є місяць підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник. Оскільки маємо дві однакові посади, то для новоприйнятого працівника базовим є місяць підвищення тарифної ставки (окладу) за такою ж посадою.

Наприклад, посаду бухгалтера запроваджено у січні 2015 р., а заробітна плата за нею підвищувалася востаннє у квітні 2015 р. Її займає працівник Сидоренко С.С.. Нового працівника Петренка П.П. прийнято у лютому 2016 р. на нову посаду бухгалтера, яка запроваджена у лютому 2016 р. Для Петренка П.П. базовим буде квітень 2015 р., як для працівника Сидоренка С.С.

Якщо нової посади не було у штатному розписі, наприклад, були посади бухгалтерів, а запровадили посаду економіста, то у такому разі підприємство відповідно до п. 5 Порядку № 1078 має самостійно закріпити у положенні про оплату праці норму про те, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем прийняття на роботу (індекс споживчих цін у місяці прийому не береться до розрахунку). Або ж можна закріпити норму, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця прийняття на роботу (індекс споживчих цін у місяці прийому береться до розрахунку). 

У п. 5 Порядку № 1078 сказано, що працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” та положень цього Порядку. Оскільки Порядок № 1078 це питання чітко не регулює, то такі підходи не можна вважати порушенням.

Немає коментарів:

Дописати коментар