суботу, 21 травня 2016 р.

Що таке індексація зарплати

Індексація зарплати — це виплата роботодавцем працівникові компенсації (додаткових коштів) у зв'язку зі зростанням індексу інфляції (індексу споживчих цін — ІСЦ).

Логічно припустити, що коли коли ІСЦ зростає (зростають ціни), то роботодавець мав би періодично підвищувати працівникам зарплату. Але оскільки не всі роботодавці так роблять або не можуть цього робити через законодавчі обмеження, а це стосується насамперед бюджетників, у яких витрати на оплату праці строго регламентовані і зміни в оплати праці це довготривалий процес, то держава встановила механізм, скажімо так, обов'язкового підвищення заробітної плати шляхом індексації зарплати.

Право на індексацію зарплати настає, коли індекс інфляції перевищує встановлену межу. З 01.01.2016 р. — 103% (до цього — 101%).

Індексація нараховується одночасно з нарахуванням зарплати за другу половину місяця і незалежно від того, чи є заборгованість з виплати зарплати за попередні періоди (детальніше - тут).

Індексації підлягають тільки доходи у грошовій формі, які мають постійний характер (детальніше - тут), у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.05.2016 р. — 1450,00 грн). Якщо дохід вище 1450,00 грн, то індексація нараховується тільки на суму 1450,00 грн.

Механізм індексації зарплати передбачає обчислення за спеціальною методикою наростаючим підсумком ІСЦ від так званого базового місяця — місяця підвищення працівнику тарифної ставки (окладу) за займаною посадою або, в окремих випадках, прийому працівника на роботу.

Не вдаючись поки що в подробиці обчислення ІСЦ, припустимо, що він становить 103,1%. Це означає, що зарплата має індексувати на 3,1%. І, наприклад, якщо зарплата працівника 1500,00 грн, то він отримає додатково 44,95 грн індексації: 1450,00 х 3,1% = 44,95.

Насправді ж, механізм обчислення ІСЦ непростий, але й не дуже складний, щоб не дати собі з ним раду. Як визначити ІСЦ для проведення індексації можна побачити на умовному прикладі за цим посиланням. Якщо ж ви не хочете самостійно визначати ІСЦ, то можете скористатися готовими ІСЦ за цим посланням. Звичайно, можна віддатися на відкуп програмі, у якій ведете бухгалтерський облік, але механізм слід знати, щоб можна було програму проконтролювати. І багато хто з цим стикнувся на початку 2016 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар