пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Індексація аліментів

Постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 16.11.2016 р. № 836 визначено порядок індексації аліментів, призначених судом у фіксованій сумі. Тобто тих аліментів, що визначені не в частці від доходу платника аліментів (1/2 зарплати, 25% зарплати тощо), а в абсолютній сумі (1000 грн, 1500 грн тощо). Аліменти, які визначені в частці від доходу не індексуються, тому що вони утримуються з доходу (зарплати), який вже проіндексовано. 
Постанову розроблено на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі» від 17.05.2016 р. № 1368-VIII (далі — Закон № 1368). 
Крім того, що постановою врегульовано питання індексації аліментів, вона регулює також питання індексації страхових виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, якщо особа отримує одночасно стипендію, допомогу по безробіттю, інший грошовий дохід (крім оплати праці, стипендії та виплат на необхідний догляд за потерпілим).
Встановлено, що індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами - підприємцями, які провадять відповідні відрахування аліментів із доходу платника аліментів. А обчислення індексу споживчих цін для проведення їх індексації здійснюється з місяця, в якому призначено аліменти.
Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 р., обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з дня набрання чинності Законом № 1368.
При цьому розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50 % грошового доходу платника аліментів.
На момент прийняття Закону № 1368 було внесено зміни також у Закон України "Про виконавче провадження" від 21.04.1999 р. № 606-ХІV. Передбачалося, що розрахунок індексації робитиме державний виконавець, а не підприємство. Проте Закон № 606 з 05.10.2016 р. втратив чинність. Тому індексувати аліменти у твердій сумі мають підприємства.
Наприклад, якщо суд встановив у червні аліменти у сумі 1000,00 грн., то у виплачуючи їх за грудень, їх суму вже слід проіндексувати на індекс 4,0 (див. таблицю). Сума аліментів становитиме 1040,00 грн і цю суму після оподаткування доходів слід утримати з платника.

Немає коментарів:

Дописати коментар